31 Temmuz 2015 Cuma

Çalışmaya Nereden Başlamak Gerek?

 Arkadaşlar, öncelikle şu siteden http://www.sinavonline.net/oss/lys_puan_turleri.asp bakarak istediğiniz bölümün puan türünü bulmalısınız sonrasında en az etkileyen yüzdelik kısmıyla başlayacaksınız. ''Ben tıp istiyorum kalkıp sosyal mi çalışacağım yani?'' diyeceksinizdir tabii ama evet sosyal çalışmalısın. 

 Şimdi düşünün YGS'ye çalışmak için fenden başladınız. Türkçe, matematik derken sınava 2 ay kala sosyal mi çalışacaksınız? Bunu kimse yapmaz. %7'lik kısım sizin için çöp olur. Bu yüzden en az etkileyen yüzdelik kısımdan başlamak gerekir. Sınav zamanı yaklaştıkça ağırlık vereceğiniz kendi alanınız olmalı. 

 Bir sayısalın sosyal çalışması onu diğer sayısallardan ayırır aynı şekilde bir eşit ağırlığın fen çalışması da onu diğerlerinden ayırır. Hedefiniz yüksekse bu şekilde ilerlemeniz şart. Size sosyal ve fen çalışın derken yalayıp yutmanızı istemiyorum sadece aşağıda belirttiğim şekilde ilerlemenizin faydalı olabileceğini düşünüyorum. 

1- http://www.acidershaneleri.com.tr/yazi.asp?id=48 böyle bir siteden ya da varsa bir kitapçıktan bakarak en çok soru gelen konuları belirleyin. 
2- En çok soru gelen konulardan en fazla 10 tanesini seçin. 
3- Bu 10 konu 20 günde bitmeli. 
4- İçinde konu anlatım ve birkaç kolay test bulunduran yayınlar tercih etmelisiniz. Güvender, Körfez olabilir. 
5- Şunu da bilelim ki YGS'de en kolay sorular sosyal ve fen sorularıdır. ÖSYM ya Türkçe'den ya da matematikten vurur bizleri.


 Sormak istediğiniz sorular varsa yorum bırakabilirsiniz. Ben de elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.

29 Temmuz 2015 Çarşamba

HEDEFİNİZ NE?

    Merhabalar! Bu ygs-lys maratonuyla ilgili ilk yazım olacak ve bence en önemli kararı bu yazıyı okuyarak -okumayı isterseniz tabii- vereceksiniz. 

Evet, bazılarımız lise boyunca bazılarımız ise son sene çalışarak bir yerlere geliyoruz. İlla ki bir yer kazanacaksınız ama ''hedef neydi, ben şimdi neredeyim?'' diye kendimize sorup durmamak için önce ''HEDEFİM NE?'' diye kendi kendinize sormanızı istiyorum. 

En kötü bir senenizi bu sınava çalışarak geçireceksiniz. Bunu istediğiniz bir bölüm için, istediğiniz bir meslek için, kendiniz için yapacaksınız. Ailenizi karıştırmayın. Onların düşüncelerini alın ama asla hayallerinize dahil etmeyin. Bölümün zorluğunu sizler çekeceksiniz. Hayatınızdan koca bir seneyi siz sınava adayarak geçireceksiniz ve unutmayın yıllarınız bu meslekte geçecek 1 seneden çok daha fazlası. 

Bir arkadaşım 3 sene boyunca sınava girdi. Çapa tıp istiyordu. İlk sene dişçiliğe yetiyordu puanı, 2. sene ege tıpa girebiliyordu ama tercih yapmadı hedefi o kadar net belirlemişti ki ne kadar geç olursa olsun ona ulaşmak için çalışmaktan hiç vazgeçmeyecekti. Bu sene Çapa'yı kazandı. Dişçilik de okuyabilirdi ailesi perişan oldu ama o hep umutlu hep istekliydi. 

Şimdi sizden önce buna odaklanmanızı istiyorum. Bunları yapın: 

1- Kendinizi tanıyın. 
2- Yapmayı en sevdiğiniz şeyleri belirleyin, bir liste bile yapabilirsiniz.
3- Uygun mesleklere karar vermeye çalışın ya da bir rehber öğretmenden bu konuda yardım isteyin.
4- Meslekle ilgili tanıdıklarınızla ya da mesleğin sahibi insanlarla konuşun. Günlük rutinini işin en iyi ve en kötü yanlarını dinleyin. 
5- Mesleğinizi seçtiyseniz artık hedefimize kilitlenebiliriz.