10 Eylül 2015 Perşembe

YGS DENEME ÖNERİLERİ

Denemeler, kapsül vb. için yorumlarımı ve önerilerimi aynı zamanda 2015 YGS denemesiyle ilgili düşüncelerimi, önerdiğim denemelerle benzer yönlerini paylaşacağım bu yazıda.

Fem Türkçe Kapsül 
 2015 YGS Türkçe o kadar zordu ki. Ben hiç bu kadar şık arasında kalmamıştım. Hatırladığım kadarıyla 5-6 tane dil bilgisi sorusu kalan kısımda paragraftı. Paragraflar kısayken şıklar çok kafa karıştırıcıydı. Peki Fem Türkçe Kapsül bunlara uyuyor mu? Kesinlikle hayır. Kapsülde 35-40 net arasıydım sınava yakın dönemde, üstelik 35 dakikada çözüyordum. Sınavdaysa bu sürenin üstüne çıktım ve 33 net yaptım. Türkçe kapsül çerez niyetine çözebileceğiniz denemeler barındırıyor. Eğer elinizde varsa her gün 1 tane çözebilirsiniz. 

Fem Matematik Kapsül 
 YGS'ye göre değerlendirildiğinde Türkçe kadar kolay kaçmıyor. Yaklaşık aynı düzeyde sorular var. Sadece geometrisi daha kolay. ÖSYM geometride daha çok mantık soruları soruyor. İnternette çözümleri olması iyi bir avantaj. Ne kadar çözdükleri tartışılır gerçi.

Karekök YGS Matematik Denemeleri
 Çok kolay. Kapsüle göre ve YGS'ye göre çok kolay ama eğer eylül ekim aylarındaysanız çözülebilir. Ya da sözel ve dil sınavına girecekler için zorlamayacak bir kaynak olabilir. Sınava yakın zamanda matematik için bu kadar kolay deneme çözmenizi tavsiye etmiyorum. 

Fem 6 YGS Denemesi 
 Ben bunu çözmüştüm ama 6 tane aynı yayın için fazlaydı üstelik ben bu dershaneye gidiyordum, fazlasıyla fem kaynağım vardı. 3 tane olanı alabilirsiniz. Ne kadar sınav düzeyinde olduğu tartışılır ama kolay bir deneme değil. Orta seviyede. 

Zafer Yayınları YGS Denemeleri 
 Herhalde çözdüğüm en zor denemelerdi. 10 tane almıştım 6 tane kadarını çözdüm sanırım. Ama gerçekten kaliteli ve özgün sorulardan oluşuyor almanızı tavsiye ederim. 

Zaman Denemeleri
 Ben buna da kayıt olmuştum dershanede. YGS denemeleri için 2015'e göre yorum yapacak olursam eğer Türkçe hiçbirine benzemiyordu. Matematik güvender-fem arasıydı. Fem kadar zor değildi. Sosyal körfez kadardı, zor sorular içeriyordu. Fen tam olarak güvenderdi. Kolaylık açısından söylüyorum. Fen kısmı sbs'nin bir basamak üstüydü benim için. Zaman denemelerinde Feminkiler güzel kaliteli. Körfezde matematik çok kolay. Güvenderde hepsi kolay özellikle fen ve sosyal çok kolay. Bu denemelerin çözümlerinin internette olması güzel ama matematik sorularını nasıl çözdüklerini görseniz bir daha izlemezsiniz. Ben izlememiştim. 

Güvender Denemeleri
 Bunu zaman denemelerindeki güvender gibi kolay sanan ben, sınava girdiğimde baya bi' afallamıştım. Arkadaşlar, ben bu sınavdan ne aldıysam YGS'de onu aldım. Girin ve gerçekleri görün derim. Güvenderin matematiği çok zordu YGS'de Türkçe zordu ama aldığım puan güvenderdekine çok yakındı. Hem genelde de kendinizi görürsünüz. Töder ve Özdebire girmedim ama bu tür sınavları kaçırmamanızı öneriyorum.

YGS-LYS İçin Programlı Olmak

En başta planlı, programlı olmak gerekiyor. Peki nasıl planlı, programlı olunuyor? Şu fotoğrafa bir bakınız. Ekim aylarında hazırlamıştım bunu.


Dershaneden bu şekilde konuların çıktısını aldım sonra mukavvaya yapıştırdım. Bu ''hangi konular bitti? Neler kaldı?'' gibi sorularıma cevap veriyordu. Ayrıca biten konunun üstünü çizmek insanı fazlasıyla rahatlatıyor bunu söylemeden geçemeyeceğim. 

Bu kağıtlarda konular sırasıyla yazıyor. Sizinde bu sırada ilerlemenizi tavsiye ediyorum. Ve bir de kendinize küçük bir not defteri edinin. Haftalık olarak hangi konuları bitirmeniz gerektiğini, kaç soru hedeflediğinizi yazın. Not defterine de her günün sonunda, tarihi yazarak altına çalıştığınız konuyu çözdüğünüz soru sayısını yazın. Neler yaptığınızı yazıp gördükçe daha iyi hissedeceksiniz. Kendinize puan bile verebilirsiniz. Gün içindeki çalışmanız içinize sindiyse 10 üzerinden kendinizi değerlendirin. Hafta boyunca 70 puana ne kadar yaklaşabildiğinize bakın. Bunlar sizi motive edebilecek ve kendi içinizde hırslandırabilecek şeyler. Başkalarıyla değil önce kendinizle yarışın. Sınırlarınızı zorlayın. 

YGS'de deneme çözerek, LYS'de konu çalışarak ilerlediğinizi göreceksiniz. YGS çalışmaya başladığınızda deneme çözmeye de başlamalısınız. Bu yüzden haftalık deneme çözün. Olabildiğince farklı yayından denemeler alın. Zaman, töder, güvender gibi sınavlara katılın. Kendinizi çoğunluğun içinde değerlendirin, görün. 

Programlı olmak benim için her şeydi. Bu konuyla ilgili sorularınız ve ekleyecekleriniz için yorumlarınızı bekliyorum!






















27 Ağustos 2015 Perşembe

Videolu Ders Dinlemek İçin Site Önerileri

Arkadaşlar önceden bir sayısal öğrencisi olup yıl içinde TM'ye geçtiğimi söylemiştim. Ben özellikle sayısal öğrencisiyken matematik-geometri-fizik-kimya derslerine internetteki videolar üzerinden çalışıyordum. Kendime orta boy bir defter de edinmiştim. Formülleri ya da püf noktalarını hep not aldım. Vakit kaybı olarak gören insanlar var ama YGS ve LYS'den önceki gece kitaplarla uğraşmak yerine defterime bir göz attım ve faydasını da gördüm. Benim tavsiyem boş boş izlemek yerine not çıkartmanız ama kesinlikle uzun uzun değil kısacık notlar olmalı. 


Matematik Konu Anlatım için Teknofem

https://www.youtube.com/watch?v=k-OGwL1DjJk

Matematik Soru Çözümü İçin Özelöğrenci
http://ozelogrenci.com/videoluders-1-matematik_ozel_ders_notlari



Geometri Konu Anlatım-Soru Çözümü İçin Özelöğrenci

http://ozelogrenci.com/videoluders-2-geometri_ozel_ders_notlari


Fizik Konu Anlatım İçin Teknofem

https://www.youtube.com/watch?v=x0fFq6DDyBY


Organik Kimya Konu Anlatım İçin Özelöğrenci 

http://ozelogrenci.com/videoluders-17-kimya_ozel_ders_notlari


Edebiyat Yazar-Eser Hafıza Tazelemek İçin 

https://www.youtube.com/results?search_query=edebiyat+haf%C4%B1za 

(Ben bu şekilde youtubedan aratarak çalışmanızı tavsiye ediyorum. Bildiğiniz eserler de olsa açın izleyin gerçekten faydasını görürsünüz.)

http://www.dopinghafiza.com/videolar/    

(Buraya da göz atmayı unutmayın.) 

İnternet üzerinden doping hafıza benzeri videoları araştırıp dururdum. Edebiyat süre sıkıntısı yaratmıyor fakat birbirine benzer birçok yazar ve eser var. 2 soruyu bu videolardan hatırlayıp da yapmıştım sınavda. Ben faydasını gördüm ve herkese tavsiye ediyorum. İnternet üzerinden almaya kalksanız gerçekten pahalı ama bu şekilde araştırarak da kendinize bir şeyler katabilirsiniz. 

ÖSYM Soruları Niye Yayınlamıyor? Çıkmış Soruları Çözmenin Faydaları

Ösym soruları yayınlamıyor çünkü soru havuzu oluşturmak istiyor. Bu da demek oluyor ki çıkmış soruların mantığında sorular sorulmaya devam edilecektir. Çıkmışları soruları kesinlikle çözmelisiniz. 7:23'den 8:30'a kadar izleyin arkadaşlar.

4 Ağustos 2015 Salı

YGS DENEMESİ NASIL ÇÖZÜLÜR?

Bu konu hakkında herkes farklı şeyler yazar çünkü herkes kendine has bir sisteme oturtmuştur olayı. Öncelikle tanıdığım bir kaç insanın nasıl çözdüğünü sonra da ben nasıl çözüyordum bunu anlatacağım. 

1- Verilen sıraya göre. Türkçe-Sosyal-Matematik-Fen 

Sözel, dil ve Tm3 puan türü için uygun bir sıralamadır. 

2- Matematik-Fen-Türkçe-Sosyal 

Sayısalların genelde tercih ettiği bir sistemdir. 

3- En sevdiğim dersten en sevmediğime doğru. (160 dakika içerisinde sıkılmak için vakti olanlara.)


 Bunları yazdım şimdilik çünkü bunun o kadar çok türevi var ki hepsini örneklendirmeye çalışmak yerine size kendi sisteminizi oluşturmanız için yardımcı olmaya çalışacağım. 

 İstediğiniz bölüm belliyse eğer puan türünüzde belli demektir. Burada bakacağınız LYS dahil olan puan türünüz yani MF, TM, TS puan türleri. YGS puan türleri YGS ile yerleşecek öğrenciler için. 

MF grubundaki puan türlerine göre; MF-1’de; 
Türkçe yüzde 11, 
Temel Matematik yüzde 16, 
Sosyal yüzde 5, 
Fen yüzde 8, 
Matematik yüzde 26, 
Geometri yüzde 13, 
Fizik yüzde 10, 
Kimya yüzde 6 
ve Biyoloji yüzde 5; 

MF-2’de;
Türkçe yüzde 11, 
Temel Matematik yüzde 11, 
Sosyal yüzde 5, 
Fen yüzde 13, 
Matematik yüzde 16, 
Geometri yüzde 7, 
Fizik yüzde 13, 
Kimya yüzde 12, 
Biyoloji yüzde 12; 

MF-3’te; 
Türkçe yüzde 11, 
Temel Matematik yüzde 11, 
Sosyal yüzde 7, 
Fen yüzde 11, 
Matematik yüzde 13, 
Geometri yüzde 5, 
Fizik yüzde 13, 
Kimya yüzde 14 
ve Biyoloji yüzde 15; 

MF-4’de;
 
Türkçe yüzde 11, 
Temel Matematik yüzde 14, 
Sosyal yüzde 6, 
Fen yüzde 9, 
Matematik yüzde 22, 
Geometri yüzde 11, 
Fizik yüzde 13, 
Kimya yüzde 9 
ve Biyoloji yüzde 5.

TM grubundaki puan türlerine göre; TM-1’de; Türkçe yüzde 14, 
Temel Matematik yüzde 16, 
Sosyal yüzde 5, 
Fen yüzde 5, 
Matematik yüzde 25, 
Geometri yüzde 10, 
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 18 
ve Coğrafya-1 yüzde 7; 

TM-2’de; 
Türkçe yüzde 14, 
Temel Matematik yüzde 14, 
Sosyal yüzde 7, 
Fen yüzde 5, 
Matematik yüzde 22, 
Geometri yüzde 8, 
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 22 
ve Coğrafya-1 yüzde 8; 

TM-3’te;
Türkçe yüzde 15, 
Temel Matematik yüzde 10, 
Sosyal yüzde 10, 
Fen yüzde 5, 
Matematik yüzde 18, 
Geometri yüzde 7, 
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 25 
ve Coğrafya-1 yüzde 10.

TS grubundaki puan türlerine göre;
TS-1’de; 

Türkçe yüzde 13, 
Temel Matematik yüzde 10, 
Sosyal yüzde 12, 
Fen yüzde 5, 
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 15, 
Cografya-1 yüzde 8, 
Tarih yüzde 15, 
Coğrafya-2 yüzde 7 
ve Felsefe Grubu yüzde 15; 

TS-2’de;
 
Türkçe yüzde 18, 
Temel Matematik yüzde 6, 
Sosyal yüzde 11, 
Fen yüzde 5, 
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 25, 
Coğrafya-1 yüzde 5, 
Tarih yüzde 15, 
Coğrafya-2 yüzde 5 
ve Felsefe Grubu yüzde 10.

Yabanci dil grubundaki puan türlerine göre;
DIL-1’de;

Türkçe yüzde 15, 
Temel Matematik yüzde 6, 
Sosyal yüzde 9, 
Fen yüzde 5 
ve Yabanci Dil yüzde 65; 

DIL-2’de ;
Türkçe yüzde 25, 
Temel Matematik yüzde 7, 
Sosyal yüzde 13, 
Fen yüzde 5 
ve Yabanci Dil yüzde 50 


Puan türlerinin ders ağırlıklarına buradan tekrardan bakabilirsiniz. Ağırlık sıralamasına uygun bir sistem hatta bence en sağlam sistemdir. Buna göre;
MF1 isteyen arkadaş Matematik-Türkçe-Fen-Sosyal şeklinde ilerlemelidir diyebiliriz. 

Ben şuan psikoloji okuyorum ama bir sayısal öğrencisiydim. YGS'ye 3 ay kala TM'ye geçtim. O güne kadar MF4 puan türü için hazırlanan bir öğrenciydim ve sistemim şuydu; 
Türkçe 20-Matematik kolay 20-Türkçe 20-Matematik-Fen 20-Sosyal 10-Fen 20- Sosyal 10 

Bu biraz karışık gelebilir gözünüze ama Türkçe çözemediğimde stres oluyordum. Matematik mi Türkçe mi derken kendime böyle bir sistem geliştirmiştim. 3 ay kala 100 netin üstündeydim hep. 

Eğer kodladığınız soruları görünce paniğe kapılıyorsanız, dinden başlayın ya da size en kolay yerden. Ne kadar çok soru işaretlediğinizi görürseniz o kadar az stresle o kadar emin adımlarla ilerlersiniz. 

Denemeleri evde çözüyorsanız süreniz 140 dakika olmalıdır. Ben bu şekilde çözerdim. Sınavda sürenin sizin için kesinlikle sıkıntı yaratmaması açısından gerçekten bu önemli bir nokta. 

Eğer bu söylediklerimin hiçbiri size uygun gelmediyse yorum da bırakabilirsiniz. Beraber size uygun bir sistem bulmaya çalışırız!




2 Ağustos 2015 Pazar

YGS İÇİN KAYNAK ÖNERİLERİ

Üzerine yıldız koyduklarımı almanızı özellikle tavsiye ediyorum. Çok faydasını göreceğinize inandığım kaynaklar bunlar. 

TÜRKÇE

* 300 SORUDA YGS TÜRKÇE- HALİL ZENCİROĞLU (Çok iyi türkçe konu anlatım kitabı.)
   FEM YGS SORU BANKASI
   KAREKÖK YGS SORU BANKASI 
* BİREY YGS-LYS PARAGRAF SORU BANKASI 

MATEMATİK

* GÜVENDER SORU BANKASI (Kolay kaynaktan başlamak iyidir.)
* FEM SİMETRİ 
   KAREKÖK MPS (Soru irdelemek isteyenler gerçekten anlayarak geçmek isteyenler için.)
* KAREKÖK SORU BANKASI 

GEOMETRİ

* FEM LYS SİMETRİ (Ygs'de kullanılabilir ama başlamışken Lys'den çözmenizi öneririm.)
   FEM GEOMETRİ SORU BANKASI 
   KAREKÖK MPS (Soru idelemek isteyenler gerçekten anlayarak geçmek isteyenler için.)
* KAREKÖK SORU BANKASI 

SOSYAL 

* GÜVENDER SORU BANKALARI 
* FEM SİMETRİLER 
   SİMYA YAYINLARI KONU ANLATIMLARI 
   FEM SORU BANKALARI 

FEN

* FEM SİMETRİLERİ 
* GÜVENDER SORU BANKALARI 


Sizlerde size en faydalı olan kitaplardan yorumlarda bahsederseniz çok sevinirim! 

31 Temmuz 2015 Cuma

Çalışmaya Nereden Başlamak Gerek?

 Arkadaşlar, öncelikle şu siteden http://www.sinavonline.net/oss/lys_puan_turleri.asp bakarak istediğiniz bölümün puan türünü bulmalısınız sonrasında en az etkileyen yüzdelik kısmıyla başlayacaksınız. ''Ben tıp istiyorum kalkıp sosyal mi çalışacağım yani?'' diyeceksinizdir tabii ama evet sosyal çalışmalısın. 

 Şimdi düşünün YGS'ye çalışmak için fenden başladınız. Türkçe, matematik derken sınava 2 ay kala sosyal mi çalışacaksınız? Bunu kimse yapmaz. %7'lik kısım sizin için çöp olur. Bu yüzden en az etkileyen yüzdelik kısımdan başlamak gerekir. Sınav zamanı yaklaştıkça ağırlık vereceğiniz kendi alanınız olmalı. 

 Bir sayısalın sosyal çalışması onu diğer sayısallardan ayırır aynı şekilde bir eşit ağırlığın fen çalışması da onu diğerlerinden ayırır. Hedefiniz yüksekse bu şekilde ilerlemeniz şart. Size sosyal ve fen çalışın derken yalayıp yutmanızı istemiyorum sadece aşağıda belirttiğim şekilde ilerlemenizin faydalı olabileceğini düşünüyorum. 

1- http://www.acidershaneleri.com.tr/yazi.asp?id=48 böyle bir siteden ya da varsa bir kitapçıktan bakarak en çok soru gelen konuları belirleyin. 
2- En çok soru gelen konulardan en fazla 10 tanesini seçin. 
3- Bu 10 konu 20 günde bitmeli. 
4- İçinde konu anlatım ve birkaç kolay test bulunduran yayınlar tercih etmelisiniz. Güvender, Körfez olabilir. 
5- Şunu da bilelim ki YGS'de en kolay sorular sosyal ve fen sorularıdır. ÖSYM ya Türkçe'den ya da matematikten vurur bizleri.


 Sormak istediğiniz sorular varsa yorum bırakabilirsiniz. Ben de elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.

29 Temmuz 2015 Çarşamba

HEDEFİNİZ NE?

    Merhabalar! Bu ygs-lys maratonuyla ilgili ilk yazım olacak ve bence en önemli kararı bu yazıyı okuyarak -okumayı isterseniz tabii- vereceksiniz. 

Evet, bazılarımız lise boyunca bazılarımız ise son sene çalışarak bir yerlere geliyoruz. İlla ki bir yer kazanacaksınız ama ''hedef neydi, ben şimdi neredeyim?'' diye kendimize sorup durmamak için önce ''HEDEFİM NE?'' diye kendi kendinize sormanızı istiyorum. 

En kötü bir senenizi bu sınava çalışarak geçireceksiniz. Bunu istediğiniz bir bölüm için, istediğiniz bir meslek için, kendiniz için yapacaksınız. Ailenizi karıştırmayın. Onların düşüncelerini alın ama asla hayallerinize dahil etmeyin. Bölümün zorluğunu sizler çekeceksiniz. Hayatınızdan koca bir seneyi siz sınava adayarak geçireceksiniz ve unutmayın yıllarınız bu meslekte geçecek 1 seneden çok daha fazlası. 

Bir arkadaşım 3 sene boyunca sınava girdi. Çapa tıp istiyordu. İlk sene dişçiliğe yetiyordu puanı, 2. sene ege tıpa girebiliyordu ama tercih yapmadı hedefi o kadar net belirlemişti ki ne kadar geç olursa olsun ona ulaşmak için çalışmaktan hiç vazgeçmeyecekti. Bu sene Çapa'yı kazandı. Dişçilik de okuyabilirdi ailesi perişan oldu ama o hep umutlu hep istekliydi. 

Şimdi sizden önce buna odaklanmanızı istiyorum. Bunları yapın: 

1- Kendinizi tanıyın. 
2- Yapmayı en sevdiğiniz şeyleri belirleyin, bir liste bile yapabilirsiniz.
3- Uygun mesleklere karar vermeye çalışın ya da bir rehber öğretmenden bu konuda yardım isteyin.
4- Meslekle ilgili tanıdıklarınızla ya da mesleğin sahibi insanlarla konuşun. Günlük rutinini işin en iyi ve en kötü yanlarını dinleyin. 
5- Mesleğinizi seçtiyseniz artık hedefimize kilitlenebiliriz.